Arrdannende hårtap

Arrdannende hårtap er en gruppe av flere hudsykdommer som gir hårtap og arr i hodebunnen. På fagspråket omtales denne gruppen også som cicatriciell alopeci.

Det er en lang rekke tilstander som kan gi arr og hårtap. Felles for de alle er en betennelsesprosess i huden som rammer hårene. Tilstandene kan gi arr og permanent hårtap. En klassifiserer sykdommene i denne gruppen basert på hvilken type celler som ses under mikroskopet på en hudprøve etter den såkalte NAHRS konsensusen. De viktigste sykdommene i gruppen er:

Diagnosen må stilles av hudlege ved gjennomgang av sykehistorien og undersøkelse av hodebunnen. Selv i de beste hender kan det være vanskelig å klassifisere disse sykdommene sikkert. For å komme nærmere en sikker årsak, tas det ofte en eller flere hudprøver som undersøkes under et mikroskop (biopsi). Dette gir ofte en indikasjon på type betennelse og årsak. Prøver med tanke på soppinfeksjon og bakterier tas også ofte.

Behandling av denne type arrdannende hårtap må vurderes individuelt av lege og avhenger av årsak, forandringer i hodebunnen og utbredelsen. Målet med behandlingen er å stoppe den arrdannende betennelsesprosessen.

Bestill time for konsultasjon

Våre spesialister kan hjelpe deg med gode løsninger som møter dine ønsker og behov