Hårtap som følge av dissecting cellulitis

Dissecting cellulitis er en sjelden sykdom som kjennetegnes av dannelse av kviser, abscesser og puss i hodebunnen. Tilstanden kalles også perifolliculitis capitis abscedens et suffodiens. I uttalte tilfeller kan man få arrdannelse og hårtap.

Dissecting cellulitis er spesielt vanlig hos personer med afroamerikansk bakgrunn. Menn i alderen mellom 20–40 år er spesielt utsatt. Sykdommen kan også ramme kvinner. Pasienter med denne lidelsen er også disponert for å få kviser og hidrosadenitt. Den eksakte årsaken er hittil ikke fullt ut kjent. En tror at hovedproblemet er en blokkasje i håråpningene, med sekundær betennelse og infeksjon.

Dissecting cellulitis gir ofte relativt karakteristiske forandringer i hodebunnen. Det begynner som regel med kviseliknende forandringer i bakre del av hodebunnen. Over tid utvikler dette seg videre til å danne dype byller (abscesser) og puss. Tilstanden kan være smertefull. Med tiden kan det danne seg større”pussjøer” og arrdannelse. Enkelte utvikler fortykkede og keloide arr. Tilstanden er som regel kronisk.

Diagnosen stilles av hudlege ved gjennomgang av sykehistorien og undersøkelse av hodebunnen. En hudprøve kan tas for å utelukke andre årsaker til arrdannende hårtap.

Bestill time for konsultasjon

Våre spesialister kan hjelpe deg med gode løsninger som møter dine ønsker og behov