Hårtap som følge av lichen planopilaris

Lichen planopilaris er en arrdannende hudsykdom som rammer hodebunnen. Den kan gi områder med hårtap (alopecia) og permanente arrforandringer. Tilstanden er relatert til lichen planus.

Lichen planopilaris er klassifisert som en arrdannende alopecia som rammer hodebunnen. Den anses som en variant av hudsykdommen lichen planus som rammer huden. Lichen planopilaris rammer behårede områder der sykdommen forårsaker betennelse, hårtap og arrdannelse. Den eksakte årsaken til sykdommen er hittil ikke kjent. Immunforsvaret er medvirkende i betennelsen.

Lichen planopilaris kan forekomme hos begge kjønn og i alle aldre. Sykdommen er mest vanlig hos kvinner mellom 30-50 år.

Lichen planopilaris ses som røde små kuler (papler) rundt hårene i hodebunnen. I uttalte tilfeller kan det danne seg blemmer. Det blir en kronisk betennelsestilstand rundt hårsekkene som med tid kan gi hårtap og dannelse av arr. Sykdommen rammer særlig den sentrale delen av hodebunnen. Hos enkelte affiseres hele hodebunnen. Vanligste symptomer er kløe og kronisk irritasjon.

Diagnosen kan være vanskelig å stille. Man må skille forandringene fra andre arrdannende typer alopecia. Hudlegen tar ofte en hudprøve som kan være til hjelp i å verifisere tilstanden. En må skille lichen planopilaris fra lupus, pseudopelade og frontal fibroserende alopecia.

Bestill time for konsultasjon

Våre spesialister kan hjelpe deg med gode løsninger som møter dine ønsker og behov