Hårtap hos barn og unge

Hårtap hos barn og unge er ikke uvanlig. Uansett hva årsaken til hårtapet er, opplever de fleste situasjonen som trist og belastende. I mer enn 30 år har vi hjulpet barn og unge i slike situasjoner. 

Datter og mor, begge med langt hår. Datteren er rundt 12 år gammel og bruker parykk fordi hun har alopecia.

Andrea (15) mistet håret som 8-åring

» Les Andreas historie

Hårtap barn: alopecia areata 

Alopecia areata er en ufarlig, autoimun hudsykdom som kjennetegnes ved at man mister hår. Noen får hårløse flekker som kommer og går, andre mister alt håret. Omtrent 1-2% av befolkningen får sykdommen som rammer både kvinner og menn i alle aldre. Flere barn enn voksne rammes, uten at man vet med sikkerhet hvorfor dette skjer. Noen blir født med sykdommen, mens andre utvikler alopecia i barneårene.

 

Dersom barnet har alopecia, kan håret periodevis, helt eller delvis, falle av og vokse ut igjen. Det er kun hos enkelte at hårtapet blir permanent. Uansett er det godt å vite at det finnes gode råd og fine hårløsninger!

 

Hårtap barn: sykdom, medisinering, stress, feber eller sjokkopplevelser

Barn og unge kan miste håret, helt eller delvis, som følge av sykdom, medisinering, stress, feber eller sjokkopplevelser. Hudsykdommer som psoriasis, samt noen alvorlige infeksjonssykdommer kan medføre hårtap. Ved riktig behandling, vokser som regel håret tilbake innen et år. Det er viktig å kontakte lege dersom man mistenker hårtap på grunn av sykdom og infeksjon.

Hos Apollo Hårsenter blir du tatt på alvor! Godt ivaretatt!

Kundetilfredshetsundersøkelsen 2018

Bestill time for konsultasjon

Vi har gode hårløsninger tilpasset barn og unge med midlertidig eller permanent hårtap.

Hårtap barn: sopp i hodebunnen

Sopp i hodebunnen (også kalt ringorm) er en av de vanligste soppinfeksjoner hos barn og fører ofte med seg flekkvis hårtap, sårhet og kløe. Sykdommen er smittsom, og det er derfor viktig å behandle tidlig for å unngå varig hårtap. Du kan lese mer om dette på Direktoratet for E-helse sine nettsider. Det er viktig å kontakte lege dersom man mistenker hårtap på grunn av sykdom og infeksjon.

 

Hårtap barn: kreftbehandling

Cellegift og strålebehandling mot kreft kan medføre hårtap. Hårtapet er vanligvis forbigående og håret vokser ut igjen etter at behandlingen er ferdig. Høye doser stråling kan derimot ødelegge hårsekkene og gjøre hårtapet varig.

 

Hårløsninger og økonomisk støtte

Hos Apollo Hårsenter møter vi stadig barn og unge som er rammet av hårtap. Våre hårspesialister vet hvilke løsninger som er best og hvordan disse løsningene kan tilpasses barnets behov.

 

NAV dekker utgiftene til parykker og/eller permanente hårdeler for barn og unge under 18 år. Vi hjelper deg med søknad om økonomisk støtte.

Tiril

Tiril har alopecia og begynte å miste håret før hun ble ett år gammel. 

» Les mer

Bestill time for konsultasjon

Våre hårspesialister hjelper deg å finne en løsning som møter dine ønsker og behov. 

Hårtap barn: du kan donere hår!

Mange med sunt og langt hår ønsker å donere håret sitt til barn og unge som av ulike grunner har mistet håret. Apollo Hårsenter-kjeden har dermed startet Norges største hårdugnad: Bli #HÅRDONOR – i samarbeid med Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB). Det donerte håret brukes til å lage naturtro parykker og hårdeler. Fordi flott hår er viktig – også for de som har mistet det.
 

  • Er du ung og rammet av hårtap? Kontakt ditt lokale hårsenter for informasjon om hva de kan tilby deg.
  • Ønsker du å donere håret ditt? Les mer om hvordan du enkelt kan Bli #HÅRDONOR her.

 

Åpenhet rundt barn og hårtap

Når barn opplever at håret faller av, er det helt normalt å bli redd, også for de voksne. Det er individuelt hvordan barn takler å miste håret. Ofte opplever foreldrene det som mye vanskeligere enn barnet. Det er viktig å unngå at de voksne signaliserer sine bekymringer til barna. Det er imidlertid viktig å fortelle barnet om tilstanden på en skånsom, men realistisk måte. Hva du som forelder forteller barnet bør tilpasses barnets alder, hvor mye hår det har mistet, hva som er årsaken og hvordan det oppleves.

 

Hårtap er i seg selv verken farlig eller smittsomt. Fortell barnet at det finnes mange andre barn og voksne i samme situasjon og at håret ofte kan komme tilbake. Mange foreldre blir usikre på hva som er best for barnet, parykk, hodeplagg, caps eller å gå uten noe. Det viktigste er å lytte til barnets ønsker og gi valgmuligheter.

 

Vær åpne om situasjonen ovenfor barnets omgangskrets, barnehage eller skole. Støtte fra familie, venner, lærere og medelever vil bidra til at barnet føler seg trygg og står fritt til å velge ulike løsninger i hverdagen. Det være seg parykk, hodeplagg eller av og til å gå uten noe.

 

Man bør alltid ta barnets bekymringer på alvor. Alopeciaforeningen Norge har en egen barne- og ungdomsgruppe som arrangerer treff to ganger i året. Barnekreftforeningen har også tilbud og aktiviterer for barn og unge. Barn synes ofte det er godt å treffe andre barn i samme situasjon. De har kanskje ikke sett andre barn med hårtap og kan føle seg alene med sykdommen. Foreldre synes også det er fint å treffe andre foreldre i samme situasjon og utveksle tips og råd.