Hårtap hos barn og unge

Hårtap hos barn og unge er ikke uvanlig. Uansett hva årsaken til hårtapet er, så opplever de fleste barn situasjonen som trist og belastende. I mer enn 30 år har vi hjulpet barn og unge i slike situasjoner. 

 

Dersom barnet har alopecia, kan håret periodevis helt eller delvis falle av og vokse ut igjen, men det er kun hos enkelte at hårtapet blir permanent. Vit at det finnes gode råd og løsninger!

Andrea (15) mistet håret som 8-åring

» Les Andreas historie

Alopecia

Alopecia er en fellesbetegnelse for manglende hår som et resultat av hårtap. Både barn og voksne kan rammes av alopecia. Det er viktig å kontakte lege dersom man mistenker hårtap på grunn av sykdom og infeksjon.

 

Sykdom, medisinering, stress, feber eller sjokkopplevelser

Barn og unge kan miste håret helt eller delvis som følge av sykdom, medisinering, stress, feber eller sjokkopplevelser. Behandles årsaken riktig, vokser som regel håret tilbake innen et år. 

 

Alopecia som vedvarer

Noen barn rammes av vedvarende alopecia. Det kan skyldes arrdannende sykdommer i hodebunnen og strålebehandling som ødelegger hårsekkene permanent.

 

Alopecia areata er en annen type hårtap som kan være vedvarende. Det er en autoimmun lidelse med familiær opphopning, og karakteriseres ved én eller flere hårløse flekker. Kun 1-2 prosent av befolkningen rammes av alopecia areata, og sykdommen debuterer ofte i barne- og ungdomsårene. Les mer om sykdommen.

Snakk med oss 

Vi har gode hårløsninger tilpasset barn og unge med midlertidig eller permanent hårtap.

 

Kreftbehandling

Cellegift og strålebehandling mot kreft kan medføre hårtap. Hårtapet er vanligvis forbigående og håret vokser ut igjen i månedene etter at behandlingen er ferdig. Høye doser stråling kan ødelegge hårsekkene og gjøre hårtapet varig.

 

Hud- og infeksjonssykdommer

Hudsykdommer som psoriasis kan føre til hårtap. Noen alvorlige infeksjonssykdommer kan også medføre hårtap. Kontakt lege ved mistanke.

 

Sopp i hodebunnen

Sopp i hodebunnen (også kalt ringorm) er en av de vanligste soppinfeksjoner hos barn, og fører ofte med seg flekkvis hårtap, sårhet og kløe. Sykdommen er smittsom og er viktig å behandle tidlig for å unngå varig hårtap. Les mer på Direktoratet for E-helse sine nettsider og kontakt lege.

 

 

Løsninger tilpasset barn

Hos Apollo Hårsenter møter vi stadig barn og unge som er rammet av hårtap, og våre spesialister vet hvilke løsninger som er best og hvordan disse løsningene kan tilpasses barnets behov.

 

NAV dekker utgiftene til parykker og/eller permanente hårdeler for barn og unge under 18 år. Vi hjelper deg med veiledning om hvordan du kan få økonomisk støtte.

 

Det kan være en god støtte å møte flere andre i samme situasjon. Alopeciaforeningen Norge har en egen barne- og ungdomsgruppe som arrangerer treff. Få mer informasjon om barn og kreft hos barnekreftforeningen.

 

Donorhår

 

Det er mange med sunt og langt hår som ønsker å donere bort håret sitt til barn og unge som av ulike grunner har mistet håret.

 

Apollo Hårsenter har etablert en ordning for innsamling av naturlig ubehandlet hår. Håret brukes til å lage parykker og hårdeler til barn og unge voksne. Kontakt ditt lokale hårsenter for informasjon om hva de kan tilby deg som er ung. Mer om vår donasjonsordning.