Hårtap hos kvinner

Mange kvinner opplever å miste håret. Det er helt naturlig å miste litt hår hver dag, men noen mister vesentlig mer enn andre. For noen kvinner starter det allerede tidlig i livet. De fleste kvinner opplever det å miste håret som vanskelig.

 

Det blir ofte sagt at håret er kvinnens vakreste pryd, derfor kan det være særlig dramatisk for en kvinne å miste håret, midlertidig eller permanent. I slike situasjoner opplever mange å miste en vesentlig del av sin en identitet og selvfølelse fordi utseendet endres vestentlig. Mange for en sorgreaksjon knyttet til tapet og ønsker både kunnskap om årsak og hjelp til å få håret tilbake. 

 

Årsaker til hårtap hos kvinner 

Det finnes flere årsaker til hårtap hos kvinner. Hormonforandring i kroppen, gener, alopecia, sykdomsbehandling eller alder kan være noen av dem. Hos en del kvinner er håravfallet midlertidig, hos andre kan hårtapet dessverre bli varig. I perioder med stress og lite søvn kan man oppleve å miste mer hår enn normalt. Dersom håret ikke kommer tilbake etter en stund kan det ligge mer komplekse årsaker bak, eller det kan være tegn på sykdom. Ved mistanke om sykdom bør du kontakte lege.

 

Alopecia

Termen alopecia blir brukt for å beskrive mangel på hår som et resultat av håravfall. De vanligste årsaker til alopecia er androgent hårtap, alopecia areata, telogent effluvium, anagent effluvium og cikatriciell alopecia.

 

Androgent alopeci

Androgent hårtap skyldes en arvelig disposisjon med økt følsomhet overfor androgenhormoner. Dette er den vanligste typen til hårtap hos menn, men sees også hos kvinner, gjerne som diffust hårtap over issen. 

 

Flekkvis håravfall

Alopecia areata, eller flekkvis håravfall, er en autoimmun sykdom i hårfolliklene. Den opptrer oftest hos personer som ellers er helt friske og som har normal hodebunn. I noen tilfeller utvikler sykdommen seg på en slik måte at du kan oppleve å miste alt håret på hodet (Alopecia totalis), eller all hårvekst på kroppen (Alopecia universalis).

 

Graviditet, stress, feber og sjokk

Telogent effluvium har årsaker som graviditet, stress, feber og sjokk og kan medføre diffust håravfall. I slike tilfeller vil håret som oftest komme tilbake. 

Julia har alopecia

Hun bruker parykker fra Apollo Hårsenter. Les om flere som har gjort det samme.

Hårtap som følge av hormonelle forandringer

Noen kvinner mister unormalt mye hår på grunn av hormonforandringer etter fødsel eller ved bruk av p-piller. Hormontilskudd for kvinner i overgangsalderen kan også påvirke hårveksten.

 

Hårtap som følge av sykdom

Infeksjonssykdommer, sykdommer som forstyrrer stoffskiftet, noen autoimmune sykdommer og kroniske hudsykdommer som psoriasis kan være forklaringen på unormalt hårtap. 

 

Hårtap som følge av medisinering

Kjemoterapi og annen kreftbehandling gir ofte hårtap. Strålebehandling kan i noen tilfeller ødelegge hårsekkene og gi permanent hårtap. Betablokkere, blodfortynnende medisiner og antidepressiva kan også forårsake hårtap.

 

Hårtap som følge av feilernæring

Underernæring, vitaminmangel (kobber, sink og jern) og blodmangel kan gi økt håravfall. Næringsfattig kost og proteinmangel kan ha direkte innvirkning på kroppens evne til å produsere hår. Anoreksia nervosa kan føre til hårtap som følge av underernæring.

 

Flotte løsninger – tilpasset dine behov 

I våre hårsentere møter du dedikerte, profesjonelle og motebevisste hårspesialister som forstår din situasjon. Vi vet hva som kan gjøres for deg med hårtap og hvilke løsninger som møter dine ønsker og behov. Vi har et komplett tilbud med blant annet spesialdesignede hårsystemer/hårdeler, godt tilpassede eller spesiallagde parykker, hodebunnsanalyse og -behandling. Sammen finner vi ut hva som er best for deg. 

 

Pris

Pris vil variere ut fra hvilken løsning som blir valgt og hvor omfattende hårtapet er. Ved sykdom kan det være aktuelt å søke om støtte fra NAV. Din lokale hårspesialist kan svare nærmere på dette når du kommer til en uforpliktende konsultasjon hos oss.

 

Bestill en uforpliktende konsultasjon 

Vi har et hårsenter i nærheten der du bor.