Psoriasis i hodebunn

Psoriasis i hodebunnen er i seg selv ikke årsak til hårtap, men du skader lett hårrøttene gjennom kløe og bruk av for sterke eller feil type preparater, som kan medføre hårtap.

 

Symptomer på psoriasis i hodebunn

Psoriasis er en kronisk, inflammatorisk og immunmediert sykdom som kjennetegnes ved røde hudområder som flasser. Huden kan angripes overalt, men hodebunn, hofter, knær og albuer er ofte utsatt.

 

Ved psoriasis i hodebunnen kan det forekomme forbigående uttynning av håret. Det finnes ingen enkel kur for psoriasis, og er du først angrepet, må du leve med sykdommen resten av livet. Det finnes forøvrig behandlinger som kan lindre symptomene, men det er viktig at du rådfører deg med en spesialist først så du unngår feil behandling.

Kvinne med håret fullt av shampoo. Hun har mørkt hår og et hvitt håndkle rundt skuldrene.

Behandling av psoriasis i hodebunn

Hos Apollo Hårsenter kan du få hjelp av hår og hodebunnsspesialister som har god erfaring med behandling av psoriasis i hodebunnen. Vi har en egenutviklet trikologibehandling som har gitt gode resultater mot psoriasis.

Bestill time for konsultasjon

På en konsultasjonstime hos oss får du råd av en spesialist på hårtap og hodebunnsproblemer. 

Hva skjer i huden ved psoriasis?

Hudforandringene ved psoriasis skyldes at en bestemt type hudceller, kalt keratinocytter, vokser for raskt. Keratinocyttene befinner seg i det ytterste hudlaget og produserer keratin.

 

Keratin er et kraftig protein som blant annet gjør hud og negler sterke. Normalt lever keratinocyttene i cirka én måned; i løpet av denne tiden modnes de langsomt og vokser ut mot hudoverflaten der de til slutt dør og faller av huden.

 

Ved psoriasis vokser keratinocyttene mye raskere. Nye celler dannes i høyt tempo, og levetiden er bare tre til seks dager. Resultatet blir ufullstendig modning av cellene. Når de dør legger de seg i klumper og tykke lag på huden. Dette forårsaker de karakteristiske skjellene i psoriasishud. I tillegg er hudens immunforsvar i høy aktivitet ved psoriasis, noe som gir betennelse og forsterker problemene.

En mørkhåret kvinne sitter med ryggen til og en annen kvinne med lyst hår står ved siden av og peker på en skjerm.

Hvorfor oppstår psoriasis?

Årsaken til den overdrevne veksten av keratinocytter ved psoriasis er ikke fullstendig klarlagt. Det drives mye forskning og de fleste ekspertene antar i dag at det er et samspill av arvelige forhold (genetikk) som forårsaker tilstanden.

 

Kun to prosent av befolkningen har psoriasis, og cirka 35 prosent av de som har sykdommen har nære slektninger med sykdommen. Hvis en av foreldrene har psoriasis, har barnet økt risiko, og dersom begge foreldrene har tilstanden, er sjansen betydelig høyere.

 

I tillegg til arv spiller immunforsvaret en vesentlig rolle i utviklingen av psoriasis. I tillegg kan en rekke miljøfaktorer provosere frem sykdommen: Stress, streptokokkinfeksjon, alkoholisme, røyking og behandling med for eksempel litium, klorokin, betablokkere og interferon. Traume mot huden kan resultere i lokal psoriasis (Købner-fenomen).

 

Mer informasjon og støtte hos psoriasis og eksemforbundet.

 

Kilder: Norsk Helseinformatikk og Direktoratet for E-helse

Referanser

Liv (63)

En hard psoriasisbehandling gjorde at Liv mistet håret forskjellige steder i hodebunnen. 

» Les mer

Hellen (66)

Psoriasis førte til at håret til Hellen ble veldig tynt. En spesialtilpasset hårdel gjorde livet lettere.

» Les mer