Hva er normal hårsyklus?

 

Alle mennesker er født med et bestemt antall hår (hårfollikler) i hodebunnen. Disse fortsetter å produsere nytt hår gjennom hele livet.

Hårene vokser fra hårroten med en normal hastighet på rundt 1 cm i måneden, eller rundt 0,35 mm hver dag.

Den normale vekstsyklusen til et hår varer fra 2 til 5 år og sørger for vedvarende hårvekst i hodebunnen. Den anagene fasen er den første og lengste fasen der et hår aktivt vokser. Etter den aktive vekstfasen går håret over i den katagene fasen, som kun varer i noen uker. I denne fasen vil hårroten bevege seg mot hudoverflaten. Håret går da inn i en dvale, eller hvileperiode (telogen fase), som ender med at håret faller av. Etter dvaleperioden dannes et nytt hår i hårroten, og den anagene vekstfasen begynner på nytt.

Til ethvert tidspunkt har vi hår som er i alle de ulike fasene, noe som sikrer at det normalt alltid er fullt av hår som går ut fra hodebunnen. Hos menn med anlegg for skallethet er den anagene voksefasen forkortet. Hårene vokser til en kortere lengde og faller av hyppigere, noe som resulterer i hårløse områder på hodet. Hårtapet starter oftest ved tinningene og på toppen av hodet. Les mer om hårtap her

 

Bestill time for konsultasjon

Våre spesialister kan hjelpe deg med gode løsninger som møter dine ønsker og behov