Hva er normalt håravfall?

I medisinsk terminologi kalles hårtap for alopeci. 75 % av menn og 20 % av kvinner i vår verdensdel rammes av dette.

Det er helt naturlig å miste litt hår hver eneste dag, men mange mister mer hår enn andre og opplever hårtap. Det hårtapet man normalt ser hos svært mange menn, og i høyere alder også hos kvinner, kalles androgen alopeci. Hos 5 % starter hårtapet før 20 årsalderen. Ved 60 årsalderen har 40 % av kvinnene et håravfall som oppleves kosmetisk skjemmende.

Generelt kan vi si at hårtap starter når hårsekker som tidligere har produsert friske hår begynner å produsere kortere og svakere hår. Prosessen kalles miniatyrisering. Etterhvert vil hårsekkene kun produsere veldig tynne, korte og nesten usynlige hår, eller helt stoppe hårproduksjonen.

I gjennomsnitt mister vi rundt 100 hårstrå i løpet av en dag, noen ganger flere. Men i perioder kan man oppleve å miste mer enn normalt. Både menn og kvinner kan oppleve å miste håret gradvis uten at det kommer tilbake. For noen er det helt uproblematisk å miste hår, for andre kan det oppleves vanskelig.

Mange årsaker

For mange av oss har håret stor kosmetisk betydning. Tap av hår er derfor ikke sjelden årsak til bekymringer. Hårtap kan være arvelig, men det kan også skyldes sykdom, stress, feilernæring, sterk solbestråling, bivirkninger av medisiner, forhøyet kroppstemperatur og hormonendringer, for å nevne noe. Les mer om årsaker til hårtap her

Tallrike kurer for å motvirke hårtap har blitt lansert, men felles for de hittil kjente kurene er at de i liten grad gir deg ditt eget hår tilbake slik det en gang var.

 

Bestill time for konsultasjon

Våre hårspesialister hjelper deg å finne en løsning som møter dine ønsker og behov.