Skip to content

Har spredt hårglede i 50 år!

Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret

Jan Schanke (79) er fortsatt på jobb hver dag hos Apollo Hårsenter i Trondheim. I hårsenteret han selv eier, har han siden 1969 hjulpet hundrevis av menn og kvinner med å få håret tilbake. – Den gleden kundene våre viser når de får nytt hår, er uvurderlig for meg. Det gir meg motivasjon til å fortsette å jobbe, sier Schanke. Nylig ble den spreke 79-åringen hedret av kollegaer fra hele landet.    

Frisør Jan Schanke hos Apollo Hårsenter

I forbindelse med Schankes 50 års jubileum, ble årsmøtet til den landsdekkende kjeden Apollo Hårsenter lagt til Trondheim i år. Nettopp for å hylle Schanke.
– Jan er en bauta i organisasjonen vår og en mentor for mange. Jeg tenker også på hva han har betydd for alle han har hjulpet med mer hår gjennom 50 år, og hva de har betydd for ham. Derfor var det utrolig hyggelig, og helt på sin plass, å hedre Jan litt ekstra på hans egen hjemmebane, forteller Olav Midtgarden, leder av Apollo Hårsenter-kjeden.

Anerkjent i stort omland

I vinter flyttet Apollo Hårsenter Trondheim inn i nye og flotte lokaler i Kjøpmannsgata 61. Her, i skjermede og helt private omgivelser, får folk i alle aldre hjelp med hårtapsløsninger. De kommer tilreisende helt fra Mo i nord til Røros i sør for å få oppfølging og hjelp av Schanke og kollegaene hans.    
– Kundene våre kommer inn til oss ca. hver 4. til 6. uke for å få oppfølging og stell. Så i løpet av alle disse årene har jeg blitt godt kjent med veldig mange hyggelige folk fra et stort omland, sier Schanke.

Hår betyr mye

Schanke og kollegaene hjelper også mange kreftpasienter fra St. Olavs hospital som ønsker å få tilpasset en parykk.
–  For de som har mistet håret på grunn av cellegift, har vi flere gode hårløsninger. Det er mye psykologi forbundet med hår, og vi merker at det betyr veldig mye å få hår igjen for de personene vi hjelper, forteller Schanke.

Donorhår i vinden

Apollo Hårsenter er ledende i Europa når det kommer til ulike hårløsninger. Det som er mest i vinden om dagen, er donorhår, hår som er donert av personer som har klippet sitt eget lange hår og levert det til Apollo Hårsenter. Dette er hår som ellers ville blitt kastet, men som nå er en viktig ressurs for de menneskene som har mistet sitt eget hår.
– Det har blitt veldig populært.  Det nordiske håret er ikke så tykt som for eksempel asiatisk hår som ellers blir mye brukt i hårerstatninger. Så donorhår er derfor et veldig godt alternativ for mange, forklarer Schanke.

Blitt en livsstil

Tidligere drev Schanke mye med konkurranser innenfor faget sitt, og han forteller engasjert om at han også har vært dommer i Europamesterskapet i hårdeler tidligere. Den spreke 79-åringen er veldig entusiastisk når han snakker om faget sitt, og det som motiverer han ekstra, er den hjertelige gleden folk viser når de får nytt hår for første gang. 
– Jeg får en veldig god følelse av å være på jobb. Å glede andre er det som driver meg fremover. Det er alt for tidlig å pensjonere meg nå, humrer Schanke.

NM i frisering 1969

Bildetekst: Trondheim for 50 år siden: Schanke konkurrerte mye innen frisørfaget tidligere. Dette bildet er fra NM i frisering i 1969.