Gå rett til innhold
NYHET! Nå kan du bestille digital konsultasjon. Les mer

Parykker og ofte stilte spørsmål

Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret

Uansett om årsaken er kreftbehandling, alopecia eller annen sykdom kan det å miste håret  oppleves som en stor belastning. De fleste kvinner velger i en slik situasjon å skaffe en parykk, og mange kontakter oss med sine bekymringer og spørsmål. Her har våre spesialister besvart noen av de vanligste spørsmålene vi pleier å få.

Silje poserer på stranden ikledd gul regnjakke og parykk med brune krøller

Kan en parykk skade håret mitt?

Det vil normalt ikke skade håret, eller hemme hårveksten å bruke parykk. Det er mulig det kjennes litt ubehagelig hvis man er øm i hodebunnen, i det håret vokser ut. Det kan også være litt flere utfordringer med å få parykken til å sitte hvis du har forholdsvis mye hår. I disse tilfellene har vi andre løsninger som kanskje vil passe bedre, men en parykk i seg selv vil ikke skade eller hemme hårveksten.
 

Kommer parykken til å blåse av hodet mitt i vind?

En spesialist kan hjelpe deg med å tilpasse parykken slik at den sitter godt. Det finnes mange måter å feste parykken på, som for eksempel med tape eller klipps for at du skal føle deg sikker. En del av parykkene hos oss har dessuten en sterk anti-skli kant som gjør at parykken suger seg fast.
 

Kan en parykk se naturlig ut?

Det har vært en stor utvikling på parykkfeltet den senere tid, og det finnes i dag et bredt utvalg parykker ment for ulike formål. Hvis du velger en parykk som er beregnet for medisinsk bruk, er disse veldig naturtro. Er parykken i tillegg laget av ekte hår eller påkostet syntetisk fiber, på et tynt, fint bunnmateriale, vil det være umulig å se at du bruker parykk. 

Kan jeg vaske parykken min?

Ja, alle parykker bør vaskes en gang i blant, avhengig av hvor ofte og hvor mye du bruker parykken og hva slags type parykk det er. En hårspesialist kan lære deg hvordan du skal vaske og behandle parykken på best mulig måte. Er du usikker er det bare å spørre på ny.
 

Kan man tynne ut en parykk?

Det er fullt mulig å klippe og tynne ut en parykk, men dette bør gjøres av en spesialist. Skulle man være uheldig og bomme er det vanskeligere å rette opp for en som ikke har kunnskapen og erfaringen. Det er stor forskjell på å klippe håret til en vanlig kunde i frisørsalongen og en parykk.

Peruk 3

Gjør det noe om parykken min blir våt?

Nei, parykken vil ikke ta skade av å bli våt.
 

Hvor ofte bør jeg vaske parykken min?

Dette avhenger av hva slags type parykk det er og hvordan og hvor ofte du bruker parykken. Når du kjøper parykk hos en spesialist vil du få inngående opplæring i hvordan du skal behandle den, slik at du kan være helt trygg på at den sitter godt og ser bra ut til enhver tid.
 

Hvordan lages parykker?

Det finnes mange forskjellige modeller som er designet på forskjellige måter. Som oftest lages parykkene på en fabrikk i Kina eller Indonesia. Bunnmaterialet lages først ut i fra konkrete spesifikasjoner. Avhengig av budsjett, bunnmateriale, hårkvalitet og frisyre sys bunnen sammen med remser av hår med symaskin, eller knyttes for hånd et og et hårstrå i et tynt materiale. Det syntetiske håret som brukes produseres ofte i Japan, mens det ekte håret kommer fra hele verden. Hos Apollo Hårsenter er vi så heldige at vi kan bruke det fineste håret; som er gitt oss fra folk her i Norge. Du kan lese mer om Donorhår her. 
 

Hvordan setter jeg på en parykk?

Parykkene er formet slik at det er ganske selvforklarende hvordan parykken skal settes på hodet, men en tommelfingerregel er at hårfestet starter 4 fingerbredder fra øyenbrynene. Dersom man ikke har øyenbryn kan man som regel likevel skimte hvor de skulle ha sittet.