Gå rett til innhold

Årsaker til hårtap kvinner

Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret

Mange kvinner opplever å miste håret. Det er helt naturlig å miste litt hår hver dag, men noen mister vesentlig mer enn andre. For noen kvinner starter det allerede tidlig i livet. De fleste kvinner opplever det å miste håret som vanskelig.

Det blir ofte sagt at håret er kvinnens vakreste pryd, derfor kan det være særlig dramatisk for en kvinne å miste håret, enten det er midlertidig eller varig. I slike situasjoner opplever mange kvinner å miste en vesentlig del av sin identitet og selvfølelse fordi utseendet endres vesentlig. Mange får en sorgreaksjon knyttet til det å miste hår og ønsker både kunnskap om årsak og å hjelp til å få håret tilbake.

Årsaker til hårtap hos kvinner 

Det finnes flere årsaker til hårtap hos kvinner. Hårtap hos kvinner kalles på fagspråket androgenetisk alopeci. Alle kvinner kan rammes av denne tilstanden. Plagene er vanligst etter overgangsalderen. Det er ikke uvanlig at man en periode av livet merker økende hårtap. Dette kan for mange gi betydelig psykologisk stress og depresjon.

Så mange som 40–50% av kvinner over 50 år har en tendens til hårtap. Hormonforandring i kroppen, gener, alopecia, sykdomsbehandling eller alder kan være noen av dem. Hos en del kvinner er håravfallet midlertidig, hos andre kan hårtapet dessverre bli varig. I perioder med stress og lite søvn kan man oppleve å miste mer hår enn normalt. Dersom håret ikke kommer tilbake etter en stund kan det ligge mer komplekse årsaker bak, eller det kan være tegn på sykdom. Ved mistanke om sykdom bør man uansett kontakte lege.

Om hårtapet anses som mer enn normalt, vil en hudlege vurdere hormonprøver. Hos yngre kvinner vil man også vurdere tilstander som for eksempel polysystisk ovariesyndrom. Ved diffust hårtap testes man også ofte for jernmangel, diabetes og stoffskifteproblemer.

Løsninger for kvinner

En kvinne med rødt hår klippet i en tøff frisyre
Silje poserer på stranden ikledd gul regnjakke og parykk med brune krøller

Hårtap kvinne: androgent alopeci

Androgent alopeci og hårtap hos kvinner har en sterk arvelig komponent med disposisjon for økt følsomhet overfor androgenhormoner. Dette er den vanligste typen hårtap hos menn, men sees også hos kvinner, gjerne som diffust hårtap over issen. Det er flere gener som er medvirkende. Disse genene kan arves fra begge foreldrene. De eksakte mekanismene som ligger bak er ikke fullt ut kjent, men både endringer i testosteron og østrogen kan være medvirkende.

Løsninger for kvinner

Hårtap kvinne: graviditet, stress, feber og sjokk 

Telogent effluvium har årsaker som graviditet, stress, feber og sjokk og kan medføre diffust håravfall. I slike tilfeller vil håret som oftest komme tilbake.

Løsninger for kvinner

En kvinne med lang, mørk parykk poserer på en strand i regnet
En eldre kvinne med grått hår smiler mot kamera

Hårtap kvinne: hormonelle forandringer

Noen kvinner mister unormalt mye hår på grunn av hormonforandringer etter fødsel eller ved bruk av p-piller. Hormontilskudd for kvinner i overgangsalderen kan også påvirke hårveksten.

Både høyt og lavt stoffskifte (hypotyreose), diabetes (type 1 og 2) samt vitamin- og jernmangel eller thallium- og arsenikkforgiftning kan føre til hårtap. Økte testosteronnivåer, som for eksempel ved inntak av anabole steroider, eller andre dopingpreparater, medfører hormonforandringer som blant annet kan gi håravfall.

Løsninger for kvinner

Hårtap kvinne: etter fødsel og ved amming

Noen kvinner opplever å miste mye hår etter fødselen og frykter at dette skyldes amming, men det er ikke ammingen som er årsaken. Hårtap etter fødselen skyldes hormonforandringer og vil inntreffe helt uavhengig av ammingen. Det er helt vanlig at kvinner får tykkere hår under graviditeten og opplever ofte at håret nesten ser flottere ut når de er gravide. Forandringen skyldes hormoner som gjør at man mister mindre hår enn vanlig under svangerskapet.

Omtrent tre måneder etter fødselen, vil hormonforandringene føre til at håret kommer inn i normal gjenge igjen. Håret du ikke mistet under svangerskapet vil da falle av. Siden dette skjer i tillegg til normalt hårtap, kan det virke som om man mister veldig mye hår. Hårtapet etter en fødsel er imidlertid helt normalt og skjer uavhengig av om du ammer eller ikke. Dersom du har langt hår eller fikk ekstra tykt hår under svangerskapet, kan hårtapet virke enda mer voldsomt, men det er fortsatt helt normalt.

6-12 måneder etter fødselen vil håret normalt ha nådd sin vanlige tykkelse igjen. Dette kan imidlertid variere fra kvinner til kvinne, alt ettersom hvor i vekstsyklusen håret ditt var ved fødselen. Skulle du likevel oppleve at hårtapet fortsetter eller håret ikke er som før ett år etter fødselen, kan du oppsøke lege. Men dette inntreffer sjeldent.

Løsninger for kvinner

Lill Eva med spesialtilpasset hårdel fra Apollo Hårsenter
Julia har fått en kul sveis med peruk fra Apollo hårsenter

Flotte løsninger for kvinner – tilpasset dine behov

I våre hårsentere møter du dedikerte, profesjonelle og motebevisste hårspesialister som forstår din situasjon. Vi vet hva som kan gjøres for deg som kvinne med hårtap og hvilke løsninger som møter dine ønsker og behov. Vi har et komplett tilbud av spesialdesignede hårdeler og godt tilpassede parykker. Vi utfører også hodebunnsanalyse- og behandlinger tilpasset din situasjon. Sammen finner vi ut hva som er best for deg.

Løsninger for kvinner

Hvor mye koster en hårdel til kvinner?

Pris vil variere ut fra hvilken løsning som blir valgt og hvor omfattende hårtapet er. Ved sykdom kan det være aktuelt å søke om økonomisk støtte fra NAV. Din lokale hårspesialist kan svare nærmere på dette når du kommer til en uforpliktende konsultasjon hos oss.

Løsninger for kvinner

Portrett av en kvinne med rødbrun hårdel

Finn løsningen som passer deg

Se våre løsninger for kvinner med hårtap.

Løsninger for kvinner

Se våre løsninger for deg som er i et tidlig stadium av hårtap.

Begynnende hårtap