Gå rett til innhold

Årsaker til hårtap barn

En ung jente poserer på stranden En ung jente poserer på stranden En ung jente poserer på stranden

Hårtap hos barn og unge er ikke uvanlig. Uansett hva årsaken til hårtapet er, opplever de fleste situasjonen som trist og belastende. I mer enn 30 år har vi hjulpet barn og unge i slike situasjoner. 

Hårtap barn: alopecia areata 

Alopecia areata er en ufarlig, autoimun hudsykdom som kjennetegnes ved at man mister hår. Noen får hårløse flekker som kommer og går, andre mister alt håret. Omtrent 1-2% av befolkningen får sykdommen som rammer både kvinner og menn i alle aldre. Flere barn enn voksne rammes, uten at man vet med sikkerhet hvorfor dette skjer. Noen blir født med sykdommen, mens andre utvikler alopecia i barneårene.

Dersom barnet har alopecia, kan håret periodevis, helt eller delvis, falle av og vokse ut igjen. Det er kun hos enkelte at hårtapet blir varig. Uansett er det godt å vite at det finnes gode råd og fine hårløsninger for alle som opplever å miste håret.

Løsninger for barn og unge

En ung jente blåser såpebobler
Tenåringsjente med kort, mørkt hår smiler til seg selv i speilet

Hårtap barn: sykdom, medisinering, stress, feber eller sjokkopplevelser

Barn og unge kan miste håret, helt eller delvis, som følge av sykdom, medisinering, stress, feber eller sjokkopplevelser. Hudsykdommer som psoriasis, samt noen alvorlige infeksjonssykdommer kan medføre hårtap. Ved riktig behandling, vokser som regel håret tilbake innen et år. Det er viktig å kontakte lege dersom man mistenker hårtap på grunn av sykdom og infeksjon.

Løsninger for barn og unge

Hårtap barn: sopp i hodebunnen

Sopp i hodebunnen (også kalt ringorm) er en av de vanligste soppinfeksjoner hos barn og fører ofte med seg flekkvis hårtap, sårhet og kløe. Sykdommen er smittsom, og det er derfor viktig å behandle tidlig for å unngå varig hårtap. Du kan lese mer om dette på Direktoratet for E-helse sine nettsider. Det er viktig å kontakte lege dersom man mistenker hårtap på grunn av sykdom og infeksjon.

Løsninger for barn og unge

Tenåringsjente med mørk parykk ser mot kamera
En ung jente med ridehjelm og langt blondt hår smiler mot kamera

Hårtap barn: kreftbehandling

Cellegift og strålebehandling mot kreft kan medføre hårtap. Hårtapet er da vanligvis forbigående og håret vokser ut igjen etter at behandlingen er ferdig. Høye doser stråling kan derimot ødelegge hårsekkene og gjøre hårtapet varig.

Løsninger for barn og unge

Hårløsninger og økonomisk støtte for barn og unge

Hos Apollo Hårsenter møter vi stadig barn og unge som er rammet av hårtap. Våre hårspesialister vet hvilke løsninger som er best og hvordan disse løsningene kan tilpasses barnets behov.

NAV dekker utgiftene til parykker og/eller permanente hårdeler for barn og unge under 30 år. Vi hjelper deg med søknad om økonomisk støtte.

Løsninger for barn og unge

En ung jente med mørk parykk sitter på en gressplen

Våre løsninger for barn og unge

Se våre løsninger for barn og unge med hårtap.

Løsninger for barn og unge

Se våre løsninger for de som er i et tidlig stadium av hårtap.

Begynnende hårtap