Gå rett til innhold
NYHET! Nå kan du bestille digital konsultasjon. Les mer

Barn og unge

En ung jente poserer på stranden En ung jente poserer på stranden En ung jente poserer på stranden

Møt Ann-Kristin – spesialist på hårtap hos barn og unge

Hårspesialist Ann-Kristin har jobbet i Apollo Hårsenter i 7 år, og brenner for å hjelpe barn og unge som opplever hårtap. Våre spesialisters oppgave er å finne gode løsninger som ser naturlige ut og som sitter godt på – selv under aktiv lek og hopping på trampoline.

Barn og unge kan oppleve å miste håret helt eller delvis. Uansett årsak kan barn få god hjelp hos alle Apollo Hårsentre i Norge. Vi tilbyr et stort utvalg av hårdeler og andre løsninger som kan bidra til at situasjonen rundt det å miste håret blir mindre trist og belastende. I mer enn 30 år har vi hjulpet barn og unge i slike situasjoner. Men selv om våre dyktige hårspesialister kan bidra med spesialtilpassede hårdeler eller parykker, er det viktigste at barnet får den støtten som behøves av familie og venner i en tøff og krevende situasjon.

Hårtap hos barn og unge er som oftest forbundet med sykdom og sykdomsbehandling. Du kan lese mer om ulike årsaker til hårtap hos barn her.

En ung jente blåser såpebobler

På hvilket stadium i hårtapet er barnet?

Hvis barnet er i et tidlig stadium av hårtap, anbefaler vi løsninger for begynnende hårtap.

Begynnende hårtap

Hvis barnet har et mer fremtredende hårtap, anbefaler vi en hårdel som integreres med håret barnet fremdeles har.

Les mer under

Hvis alt, eller mesteparten, av håret er borte, vil parykk være den beste løsningen.

Les mer under
Tenåringsjente med kort, mørkt hår smiler til seg selv i speilet

Parykk eller hårdel, det er samme sak

Vi bruker benevnelsen parykk når vi snakker om en hårdel som dekker hele hodet, derfor er alt som skrives om hårdeler i tekstene like relevant for en som har mistet alt hår.

Finnes det støtteordninger for barn og unge med hårtap?

Hvis hårtapet skyldes sykdom eller sykdomsbehandling, finnes det gode økonomiske støtteordninger hos NAV for unge under 30 år som gjør at man får dekket kostnadene til parykk eller hår Noen unge gutter opplever hårtap allerede fra 16 års-alderen. I de fleste tilfeller er dette genetisk mannlig hårtap, men det kan også skyldes andre varianter av alopeci som gir rett til støtte fra NAV.

Parykk som løsning til barn

Barn vil ofte ha behov for individuelt tilpassede parykker. Noen ganger fordi utvalget av standardparykker som passer til hvert enkelt barn er for lite. Men oftest fordi normale fysiske aktiviteter tilsier at barn har et særlig stort behov for en parykk som sitter godt. Utgiftene dekkes som regel fullt ut i den utstrekning de er nødvendige. Våre hårspesialister hjelper med både å tilpasse riktig parykk, og med søknad om økonomisk støtte. Alle Apollo Hårsenter tilbyr også standardparykker til barn, noe finnes tilgjengelig ute i sentrene, andre kan bestilles med rask levering. Et lite utvalg av vårt sortiment kan du se i vår parykkvelger. 

En ung jente med ridehjelm og blond parykk smiler mot kamera
En ung jente med blond parykk sitter i en hage

Hårdel som løsning til barn

Vi bruker betegnelsen hårdel når vi snakker om spesialtilpassede hårerstatninger. Det innebærer at vi designer deler med hår som passer til de områdene på hodet hvor håret er helt eller delvis borte. Hårdelen integreres med barnets eksisterende hår, slik at det ikke er mulig å se at det er en hårserstatning. En slik løsning gir barnet mer frihet og større trygghet i hverdagen.

Barn og unge har unike ønsker og behov, defor spesiallager vi våre løsningener tilpasset den enkelte. For å finne riktig løsning, tar vi utgangspunkt i hvor mye hår barnet har mistet og hva slags frisyre som ønskes. Det er mange valg som skal tas, det er derfor det er viktig at dere kommer til en personlig konsultasjon hos et av våre hårsentre.

Få et naturlig resultat med hårdel

Frisyren som ønskes definerer hårlengde og form, hvilken hårfarge barnet har, hårstrukturen (slett hår, bølger eller krøller), samt hvor mye hår som behøves for å oppnå ønsket resultat.

Det er viktig at barnet ikke opplever uønsket oppmerksomhet på grunn av hårtapet. Derfor bør det velges en løsning som matcher barnets naturlige hår. Ved behov, kan våre hårspesialiter også legge inn stripeeffekter og endre fargenyanser på hårdelene. Det viktigste er at barnet får en naturlig frisyre som det vil trives med.

Tenåringsjente med mørk parykk ser mot kamera
En ung jente med blond parykk laget av donorhår

Hva er en hårdel laget av?

Vi bruker ulike hårtyper i hårdelene våre: Ekte hår, ulike typer fiberhår og donorhår fra Norge. Disse har alle ulike kvaliteter og egenskaper. Sammen med våre hårspesialister kan barnet velge den hårtypen som passer best. Uansett hva som blir valgt, er det viktig å huske at en hårdel trenger jevnlig stell, pleie og vedlikehold – akkurat slik som vanlig hår. Til dette har vi egenutviklede spesialprodukter som er tilpasset løsningen dere velger. Og dere får grundig opplæring av våre hårspesialister i hvordan dere selv kan stelle håret hjemme.

Hvor stor er en hårdel?

Alle hårdeler fra Apollo blir spesiallaget. Det betyr at vi kan vi tilby hårdeler i alle tenkelige størrelser og fasonger. Størrelsen på hårdelen baseres på hvor stort område av barnets hode som trenger mer hår. Våre hårspesialister lager først en avstøpning av barnets hode, og markerer det området som behøver hår. Passform og størrelse brukes for produksjon av hårdelene, slik at de sitter helt perfekt hos barnet.

Mange bruker det vi kaller et hårsystem. Det er et sett med to eller flere like hårdeler som brukes vekselsvis i løpet av et år. Hvilken frisyre, hårtype, bunnmateriale og festemetode som velges bestemmes gjerne ut fra ønsker, livsstil og aktivitetsnivå. Da bestemmes også hvor mange hårdeler som kreves for å opprettholde et godt resultat gjennom et helt år..

En ung jente med lang blond parykk laget av norsk donorhår
Tenåringsjente med mørk parykk ser mot kamera

Hvordan festes hårdelene?

De fleste barn er mye i aktivitet. Det er derfor viktig at hårdelen sitter godt på hodet og ikke føles distraherende. Vi tilbyr ulike festemetoder og finner derfor den metoden som passer best for barnet. Festemetodene deles inn i to hovedgrupper; permanente og fleksible.

De permanente festemetodene inkluderer medisinsk bonding, helliming, links og micropoints. Dette innebærer at hårdelene sitter godt på barnets hode, 24 timer i døgnet.

De fleksible festemetodene inkluderer kabel, klips, tape og vakuum. Dette innebærer at hårdelen fremdeles vil sitte godt på hele tiden, men at barnet også kan ta av seg hårdelen etter ønske.

Det er vanlig å kombinere flere festemetoder. Uansett hvilken metode som velges, må barnet komme til sitt lokale hårsenter for jevnlig klipp, stell og etterbehandling.

Hvor mye koster en hårdel til barn?

Alle våre hårløsninger skreddersys til hvert enkelt barn. Prisen for hårdeler til barn vil derfor variere basert på valg av løsning, frisyre og antall hårdeler. Vi har dessverre ikke mulighet til å gi et pristilbud før barnet har vært på konsultasjon hos et av våre hårsentre. Merk at mange unge har rett til støtte fra NAV til kjøp av parykker eller hårdeler.
Det er viktig for oss at vi møtes for å bli godt kjent med barnet, situasjonen dere er i og de ønskene dere har – slik at vi kan skreddersy en løsning som er tilpasset barnets behov. Vi kan også gi råd i forhold til støtteordningene som finnes.

Alle er velkomne til en uforpliktende og konfidensiell konsultasjon hos oss. Der kan du og barnet også stille spørsmål dere måtte ha rundt hårtap. Våre hårspesialister vil komme med gode løsningsforslag. Bestill time for konsultasjon i dag.

En ung jente med mørk parykk sitter på en gressplen