Gå rett til innhold
NYHET! Nå kan du bestille digital konsultasjon. Les mer

Historie

Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret

Mathilde fikk donorhår fra storesøster

Den autoimmune sykdommen alopecia førte til at Mathilde mistet håret. Løsningen ble et besøk til Apollo Hårsenter; her fikk Mathilde en vakker parykk – med donorhår fra sin egen søster.

Mathilde er en blid og aktiv jente fra Ålesund. Da hun begynte å miste håret trodde hun først at noe var alvorlig galt. Kanskje hun til og med måtte på sykehus?

– Først trodde jeg at jeg hadde kreft, men da gikk vi til hudlegen og fant ut at jeg hadde alopecia, sier den modige jenta. – Det er bare håret du mister, så det er egentlig ikke noe farlig.

Alopecia er en autoimmun sykdom som skaper en slags betennelse i dype lag av huden. Dette fører til flekkvis eller totalt hårtap for personen som er rammet. Hos noen vokser håret raskt tilbake, andre kan være rammet av hårtapet i flere år. 

Mathilde

Det er bare håret du mister, så det er egentlig ikke noe farlig!

Spesiallaget parykk med donorhår fra storesøster

Mathilde aksepterte hårtapet, men det føltes likevel rart å se seg selv i speilet – spesielt ettersom søstrene hennes hadde slikt vakkert og fyldig hår. Løsningen ble et besøk til Apollo Hårsenter i Ålesund, her fikk Mathilde god behandling og veiledning av Apollos hårspesialister. Valget falt til slutt på en spesiallaget parykk av norsk donorhår, og håret ble donert av Mathildes egen søster. 

– Da storesøster skjønte at hun kunne bidra positivt til at Mathilde skulle få det bedre, slo hun til med en gang, forteller jentenes far stolt. 

Mathilde med mørk parykk laget av donorhår fra søster
Mathilde fra Haugesund med parykk laget av donorhår

Parykken sitter på – selv i full fart

Mathildes foreldre var først bekymret for at hun skulle bli ertet av klassekameratene, men Mathilde var åpen og fortalte hva alopecia er, og barna har godtatt henne både med og uten parykk. Noen er nok også litt misunnelige, ettersom hun kan ta av seg donorhåret og få en av storesøstrene til å lage en kul frisyre. I tillegg slipper hun å lide seg gjennom flokene når håret skal gres!

Mathilde er mye ute og leker med vennene sine. Da er det fint å ha donorhår som ikke faller av – selv når hun leker aktivt: – Det beste jeg vet er å fikse på parykken og gå ut å leke, sier Mathilde, som også er en racer på sparkesykkel. – Den detter ikke av selv om jeg er i full fart!