Gå rett til innhold
NYHET! Nå kan du bestille digital konsultasjon. Les mer

Historie

Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret

- Livet stopper ikke opp!

Som 16-åring opplevde Julia Viita å våkne en morgen med et hårløst område på hodet. Hudspesialisten mente at det ikke lå noen sykdom til grunn for hårtapet, men at hun nok hadde opplevd noe traumatisk for en tid siden.

Julia, som har alopeci, skjuler hårtapet med en mørk parykk laget av norsk donorhår

I løpet av det neste halve året kom håret tilbake. Hele åtte år skulle gå før hun igjen begynte å miste håret og denne gangen over hele hodet. Nå ble det slått fast at hun har alopecia areata, en autoimmun hudsykdom som resulterer i flekkvis håravfall. Håret kom ikke til å vokse ut igjen og Apollo Hårsenter ble kontaktet med en gang.

Å plutselig miste håret, helt eller delvis, er noe ingen er forberedt på. Behovet for informasjon er stort og veien frem til å akseptere at man kanskje aldri vil få håret tilbake kan være lang. Hår er en stor del av vår ytre identitet og kanskje spesielt for kvinner er det å miste håret dramatisk.

”Det er en sorgprosess man bare må gå gjennom” sier Julia og poengterer at alopecia først og fremst må ses på som en estetisk sykdom. ”Å miste håret på grunn av kreftbehandling er totalt sett mye mer dramatisk. Da ligger det en alvorlig og kanskje livstruende sykdom bak håravfallet. Med alopecia er man like frisk som dagen før håret forsvant.” For Julia ble ikke hårtapet noe å skamme seg over.

Julia

Det er viktig å prate om annerledeshet og vi må bli flinkere til å akseptere at vi er forskjellige. Det er ingen som egentlig lever et A4-liv. Jeg ønsker å vise unge jenter at det finnes mange muligheter selv om man mister håret. Tør å være deg selv!

Viktig å bli tatt på alvor

”Første gang jeg var hos Apollo Hårsenter var jeg bare opptatt av å få parykk så fort som mulig” ler Julia. ”Da jeg først hadde bestemt meg for at nå er det bare å hoppe i det, var det raskeste å plukke ut en parykk fra en av Apollo Hårsenters kataloger.”

Valget falt på en one size parykk av ekte hår som liknet på det håret hun hadde før. Hos Apollo Hårsenter fikk Julia all den hjelpen hun trengte. Hun opplevde å bli tatt på alvor og at spesialistene var gode lyttere og samtalepartnere i prosessen hun gikk gjennom. Dessuten måtte hun lære alt om hvordan hun skulle ta vare på og style sitt nye hår.

Julia har mistet håret på grunn av hudsykdommen alopeci

Mange muligheter med spesiallagde parykker

Det er en tilvenningsprosess å bruke parykk. I løpet av det første halve året viste det seg at det første valget av parykk ikke var det rette for Julia. Hun opplevde at den var tung og at hun ofte fikk spenningshodepine mot slutten av dagen.

Gjennom oppfølgingen hos Apollo Hårsenter ble utfordringene diskutert og nye løsninger valgt. Nå bruker Julia daglig en parykk som er spesiallaget til henne. Den er laget av både kunstig og ekte hår, noe som hun er veldig fornøyd med siden den da føles lettere. ”Det er ingen som ikke har blitt veldig overrasket når jeg forteller at jeg bruker parykk! Dette håret har virkelig blitt meg nå.”

Julia har nå flere parykker å velge mellom hvis hun ønsker variasjon. I tillegg til to i forskjellige mørke nyanser har hun en som er blond. Parykkene kan styles på mange forskjellige måter, og som Julia sier; det er mye enklere å sette opp håret når du kan ha det foran deg mens du holder på. Håret trenger hun heller ikke vaske så ofte og blir det veldig varmt vær – ja da kan hun rett og slett ta av seg hele håret.

Julia skjuler hårtapet med en mørk parykk laget av norsk donorhår