Gå rett til innhold
NYHET! Nå kan du bestille digital konsultasjon. Les mer

Historie

Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret

Elvira møter fordommer med åpenhet

Jeg er kvinne og føler meg som kvinne, men jeg er født i en guttekropp. Jenta har alltid vært der, men turte ikke å vise seg før i godt voksen alder. Håret er viktig for utseendet mitt og gjør det lettere for andre å se at jeg er kvinne, sier hun. – Det betyr mye hvordan folk opplever meg.

Elvira Dits IMG 3803

Elvira Dits ble født i Nederland i desember 1968, der hun vokste opp og bodde, helt til hun flyttet til Norge som 46-åring i 2014. – I Nederland opplevde jeg overbefolkning og mye stress med lang reisevei t/r jobb. Jeg hadde vært flere ganger på ferie i Norge og opplevde ro og hadde samtidig litt kunnskap om landet.

Som Operational Analyst i det globale teknologiselskapet AutoStore, analyserer hun AutoStore sine systemer som er i drift hos valideringskunder. Analysene brukes til videreutvikling av systemene. Hun er utdannet Master of Science Chemical Engineering fra Eindhoven University of Technology, samt Bachelor i prosessteknologi fra Rotterdam University of Applied Sciences.

Elvira Dits 2023 11 Gitar

Fant ut at hun var transkvinne i 2015

– Som barn og ungdom likte jeg godt å gå med skjørtene og kjolene til moren og søsteren min, men jeg forstod ikke den gang hva dette handlet om. Selv om jenta alltid var der, turte jeg likevel ikke å vise meg utad. Min kanskje ubevisste strategi for å holde det skjult, ble å drive intensivt med trening og forskjellige idretter som løping, judo og volleyball. Jeg brukte fysisk trening for å slippe å tenke for mye. Det ble en form for flukt for å overleve tankekjøret, forteller Elvira. Men, når jeg ser tilbake er det flere ting som tyder på at jenta egentlig ville komme ut.

– Det var først i 2015, som 47-åring, jeg fant ut og forstod at jeg var transkvinne. Selv om jeg ble veldig overrasket selv, var det samtidig godt å forstå hva det var. Jeg forstod at jeg er en person som ble tildelt mannlig kjønn ved fødselen, men som identifiserer meg som kvinne. Det betyr at min kjønnsidentitet – den indre følelsen av å være kvinne – er forskjellig fra det kjønnet jeg ble tildelt ved fødselen, sier hun. Men jeg innså også at dette ville by på store utfordringer, forteller Elvira, som ikke har hatt kontakt med sin egen familie siden 2018.

Elvira har valgt å gjennomgå medisinske prosedyrer, som hormonbehandling og kirurgi, for å tilpasse kroppen sin til kjønnsidentiteten sin, selv om det ikke er et krav for å være transkvinne. – Det viktigste er å ta vare på min egen identitet og opplevelse av mitt eget kjønn, sier hun.

Elvira

«Håret er viktig for utseendet mitt og gjør det lettere for andre å se at jeg er kvinne»

Møter fordommer med åpenhet

– Til tross for at jeg har hatt traumatiske opplevelser med hets, mobbing, fysisk og psykisk vold, voldtekt og drapstrusler, kjennes det likevel både riktig og godt å være åpen. Jeg vil ikke gå tilbake i skapet. Folk må få kunnskap slik at de kan bearbeide sine holdninger, det er ikke jeg som skal skjule meg. Jeg har aldri angret på min åpenhet, og håper jeg kan hjelpe andre som kjenner seg igjen i min historie, forteller Elvira.

– Det er viktig å kjenne på friheten og kunne tørre å være seg selv. Pride vil jeg helst markere i lokalmiljøet. Med bare 200 innbyggere på hele øya er Utsira Pride antakelig verdens minste, og fineste Pride for meg, ler hun. På Utsira Pride har jeg deltatt med både tidligere helseminister Bent Høye og fylkesordføreren. Jeg stiller også med glede opp i Haugesund Pride. Selv om jeg aldri har feiret Pride i Oslo, tror jeg det er større aksept i Oslo enn andre steder i Norge. Derfor er det viktig at vi også markerer Pride lokalt.

Elvira Dits 2024 05 Utpåkorttur
Elvira Dits 2023 06 Haugesundpride
Elvira Dits IMG 3803

Hva er bakgrunnen for at du tok kontakt med Apollo Hårsenter?

– De mannlige hormonene gjorde at jeg av naturlige årsaker hadde skjeggvekst, opplevde høye viker og ble tynnere i håret. I mange år brukte jeg kvinneparykker, men fikk høre om at det fantes skreddersydde hårdeler som både ser og føles mye mer naturlig ut, sier hun.

– Da jeg første gang tok kontakt med Elin hos Apollo Hårsenter i Haugesund i 2021, ble jeg møtt med åpne armer og stor forståelse for min situasjon. Hun er utrolig flink og har hjulpet meg til å finne løsninger som både passer godt, ser bra ut og får meg til å føle meg vel. Jeg vil se ut som en kvinne, ikke bare føle meg som en. Hjelpen jeg får hos Apollo Hårsenter reduserer dysforien min og bidrar til at jeg føler meg mye tryggere. Hårdelene kjennes mye mer som ekte hår enn de kunstige og billige parykkene jeg brukte før. Dessuten har jeg fått økonomisk støtte fra NAV, noe som gjør at det lettere å velge den beste kvaliteten.

Hva betyr håret og utseendet for deg?

– Flott hår, i kombinasjon med ansiktsform, glattere hud og mindre skjeggvekst betyr mye for meg.

Jeg er inne hos Apollo Hårsenter ca hver andre måned for å stelle og trimme både mitt eget hår og hårdelene. Jeg får også hjelp hos Apollo Hårsenter til å farge mitt eget hår som er grått, slik at det passer med hårdelen. Uten hårdel og med skjeggstubber opplever andre meg mindre kvinnelig. Uønsket hårvekst blir behandlet med laser/IPL, men dette er en annen og mer langvarig prosess.

– Jeg tror hår og utseende er en viktig del av identiteten for alle mennesker. Selv er jeg flink til å vedlikeholde hårdelene, da varer de lenger, sier hun.

Elvira

«Hjelpen jeg får hos Apollo Hårsenter reduserer dysforien min og bidrar til at jeg føler meg mye tryggere. Hårdelene kjennes mye mer som ekte hår enn de kunstige og billige parykkene jeg brukte før»

Er aktiv med mange interesser – leter etter kjærligheten

Elvira forteller at hun fremdeles er sporty, driver med yoga og spiller klassisk gitar ca 2 timer hver dag. – Jeg trener og løper fremdeles. Og jeg er glad i turer i fjellet. Det er viktig for meg å trene for å føle meg bra, det gir meg bedre  balanse mellom det fysiske, mentale, og sosiale. Jeg er heldigvis ikke lenger på flukt, men jeg leter etter kjærligheten der ute. For meg er personlighet viktigere enn kjønn, avslutter hun.