Gå rett til innhold

Historie

Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret

- I dag ville jeg ikke nølt med å be om hjelp

Det å miste håret var en traumatisk opplevelse for Helen, men i dag har hun forsonet seg med diagnosen alopecia og er komfortabel med å bruke parykk.

Spreke Helen fra Sandnes jobber som personlig trener og instruktør og elsker å motivere mennesker. Hun trener mye styrke og har en lidenskap for utvikling av kroppen.

- Jeg elsker denne livsstilen og trener 3-5 timer om dagen. Yoga bruker jeg for å stille sinnet, det er meditasjon i bevegelse for meg.

Traumatisk å miste håret

Helen var rundt tyve år gammel da hun ble oppmerksom på hårtapet for første gang.

- Jeg husker det veldig godt selv om det er mange år siden. Jeg var i treningsstudioet sammen med noen kamerater, og en av dem fortalte at jeg hadde en hårløs flekk i bakhodet.

Helen blir nesten på gråten når hun minnes den vanskelige tiden. Hun husker det som en traumatisk periode og forteller at hun var veldig redd for at hun var alvorlig syk.

- Jeg var ung og forfengelig. Jeg ville så gjerne finne en løsning for å få tilbake håret og prøvde mange ulike behandlinger, men det hjalp ikke.

Sammen med sin mor oppsøkte hun en rekke spesialister på alt fra allergier til hormoner og hudsykdommer. Ingen av legene fant noe galt med henne, men hun fikk til slutt diagnosen alopecia.

Helen

Det var alt snakket og summingen i bakgrunnen som gjorde mest vondt.

Orket ikke ryktene

I begynnelsen var det vanskelig for Helen å akseptere diagnosen, og hun grublet mye på hvorfor hun ble rammet. Nå har hun forsonet seg med det.

- Alopecia er hverken farlig eller smertefullt. Det eneste problemet er faktisk den estetiske utfordringen knyttet til det å miste håret. Når jeg først skulle få en sykdom, kunne det vært mye verre enn alopecia.

Den første perioden forsøkte hun å skjule hårtapet ved å gre håret i en hentesveis. Det fungerte dårlig.

- Det var alt snakket og summingen i bakgrunnen som gjorde mest vondt. Ryktene gikk om at jeg hadde kreft eller brukte anabole steroider. Jeg trente jo veldig mye.

Det tok en stund før Helen tok beslutningen om å skaffe seg parykk.

- I begynnelsen følte jeg at det ville være det samme som å gi opp. I dag hadde jeg nok tenkt helt annerledes, jeg ville aldri ventet så lenge.

Helen har ofte den moderne parykken i fiskebeinsflette mens hun trener

Har skapt sin egen identitet

Helen trodde det kom til å bli utfordrende å bruke parykk fordi hun trener så mye. Det viste seg å være en unødvendig bekymring.

Parykkene hun bruker spesialdesignes av Apollo Hårsenter i Sandnes. De lages etter hennes hodeform og etter hennes frisyreønsker.

- Jeg teiper fast håret om morgen og fletter ofte håret ettersom jeg jobber med trening og beveger meg mye. Hjemme går jeg ofte uten. Jeg tar den på når jeg er ferdig dusjet og stelt.

Selv om det finnes et mangfold ulike farger og frisyrer, har hun valgt å holde seg til det lange brune håret som hun føler er sin egen stil.

- Det hadde sikkert vært gøy å bruke en kortere parykk til trening og en lengre til pent, men jeg har skapt min egen identitet og liker å holde meg til den stilen.