Gå rett til innhold
NYHET! Nå kan du bestille digital konsultasjon. Les mer

Historie

Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret

– Jeg var veldig redd for at folk ikke skulle like meg lenger

Sofia fikk Alopecia i 11-årsalderen, men det hindret henne ikke i å bli oppdaget av et modellbyrå bare to år senere. Som for mange andre var de første årene med hårtap fylt med angst og fortvilelse, men etter at hun «kom ut» foran klassen sin, var det ikke noe problem lenger.

Sofia fra Lørenskog var veldig ung da hun begynte å miste håret og trengte noen år på å innfinne seg med hårtapet.

– Først ble jeg helt fortvila og fra meg, og det var noen lange år fylt med angst og mye usikkerhet. Men etter hvert ble jeg lei av å gå rundt og stresse over det, og tenkte at «jeg er jo meg, og det kommer jeg til å være uansett hvordan jeg ser ut, hvor mye hår jeg har eller hvilke klær jeg har på meg.» 

Vendepunktet kom en dag i åttende klasse da Sofia sa at hun ville si noe foran klassen før timen begynte:

– Da kom jeg liksom ut. Alle fikk vite det og siden har det ikke vært noe problem. Jeg har selvfølgelig hatt dager hvor jeg har følt meg nede, fordi hår er en stor del av selvbildet, men jeg har lært å akseptere meg selv.

Sofia

Det var jo ikke normal skjønnhet å ikke ha hår, tenkte jeg.

Parykk ble løsningen

Da Sofia søkte hjelp for hårtapet sitt hadde hun fortsatt større deler av håret intakt og begynte med hårdel som kunne limes eller teipes på de hårløse flekkene. 

– Etter hvert bestemte jeg meg for å barbere bort det lille som var igjen av hår, og nå går jeg med full parykk.

Det finnes mange forskjellige typer parykker, med ulike bunner og måter å feste dem på, og Sofia har flere å velge mellom hjemme.

– Den jeg har på meg i dag fester jeg med teip, men jeg har også andre som har søm med litt stretch, så de sitter selv. Disse kan jeg ta av og på så mange ganger jeg vil om dagen. 

Med parykker som er enkle å feste og bruke, blir man veldig fleksibel. Man får mulighet til å gi hodet litt pause og minsker behovet for stell og vask.

– Jeg sover uten, og slipper å vaske dem så ofte som vanlig hår. Det gjør jeg kanskje en gang i uka.

Sofia med parykk med blonde krøller fra Apollo Hårsenter

Modellbransjen – bedre enn sitt rykte?

For Sofia, som allerede hadde levd med hårtap i to år da hun gikk inn i tenårene, var det både gledelig og uventet å bli signert med et modellbyrå i en alder av 13 år. 

Møtet med en bransje som er så opptatt av utseende viste seg å være en positiv opplevelse. Modelljobbingen opptar ikke så mye av tiden hennes i dag, men Sofia har likevel ikke lagt den helt bak seg.

– Jeg gjør fortsatt modelloppdrag en gang i blant, men jobber ikke aktivt som det lenger. Men jeg har fortsatt muligheten.

Sofia poserer med en stylet parykk fra Apollo Hårsenter

Alopecia betyr bare at håret forsvinner

Alopecia er en autoimmun sykdom. For den det gjelder kan hårtapet føles grusomt, og man forbinder det gjerne med folk som går på cellegift, men Sofia synes det er viktig å avdramatisere hva alopecia faktisk betyr for kroppen.

– Det er en sykdom, men det betyr jo ikke noe annet fysisk enn at håret ditt forsvinner. Det er ikke noe vondt. 

Sofia mener at alle har sine egne ting å stri med, enten det handler om hårtap eller noe annet.

– Alle har sin individuelle reise, og noen går det bra for nesten med en gang, mens andre må kjempe litt mer. Det handler egentlig bare om å fortsette å kjempe. Jeg var veldig redd for at folk ikke skulle like meg lenger, men det er jo egentlig jeg som ikke burde like dem, hvis de ikke liker meg for noe så lite som hår. For personen som er inni der går jo ikke bort uansett.