Gå rett til innhold
NYHET! Nå kan du bestille digital konsultasjon. Les mer

Historie

Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret

– Veldig godt å komme hit, det er som å komme hjem!

Ingunn hadde alltid hatt tynt hår, men det var kreftbehandlingen som virkelig tok knekken på håret. Med spesiallagde hårdeler kan hun fortsette med sin aktive livsstil.

Ingunn føler seg hjemme på Apollo Hårsenter i Tromsø. Her finner den aktive interiørarkitekten roen. Arvelig belastning, barnefødsel og til slutt cellegift satte sitt preg på hårkvaliteten, men hårerstatning fra Apollo Hårsenter fikk henne til å kjenne seg hel igjen. Hver sjette uke er hun innom hårsenteret og i stolen til Randi er det godt å sitte.

Ingunns hår var normalt da hun var yngre, men ble merkbart tynnere da hun ble eldre og fikk barn. At det var en svakhet fra morssiden, var hun klar over. Ingunn var nummer fire i søskenflokken og kan bare huske moren med særdeles tynt hår og parykk. For Ingunn var det brystkreftbehandlingen som virkelig «tok knekken» på håret. Hun hadde testet parykk før kreftdiagnosen også, men den kjentes tung og unaturlig ut. Hos Randi på Apollo Hårsenter fikk hun tips om at spesiallagde hårdeler nok ville passe henne bedre.
– Med denne løsningen kan jeg gjøre alt som før. Svømme, bade i havet, bruke hjelm når jeg sykler, stå på ski, klatre. Det er ingen hindring. Jeg er så fornøyd!

Etter cellegiftkuren kom parykken igjen til nytte, for Ingunn var veldig klar på at hun ikke ville identifiseres som kreftsyk og hårløs. Men da håret vokste tilbake, enda tynnere enn før, ble valget enkelt. Det måtte bli hårdeler, og hos Apollo Hårsenter kunne hun slappe av i skjermede omgivelser, i visshet om at hun var i de beste hender.
– Det er veldig godt å komme hit, det er som å komme hjem. Randi har en veldig god ro og vi har en veldig god tone. Og når man er alene i egen avdeling, er det mulig å snakke helt åpent, uten at noen andre ser deg uten håret på.

Ingunn

Jeg ser ikke på det som en motesak, men for at noe skal være fullendt må det være hår der.

Estetikk og kvinnelighet

Ingunn er innom hårsenteret ca. hver sjette uke for å skifte hårdel, klippe og stelle håret. Med kunstutdannelse og jobb som interiørarkitekt, er det kanskje ikke uventet at hun vektlegger det estetiske. 
– Det er noe med hår på hodet som utfyller mennesket. Det har en formeffekt. Jeg ser ikke på det som en motesak, men for at noe skal være fullendt må det være hår der.

Kvinners hårtap er tabubelagt og er, i likhet med en brystkreftoperasjon, noe som rører ved kvinneligheten. Ingunn tenker at det handler om tap av kjønnsidentitet.
– Uten pupper og hår vil man føle seg ganske redusert, nesten devaluert som kvinne. 

Ingunn klatrer opp en klatrevegg

Noen å stole på

På fritiden dyrker Ingunn sin store interesse for klatring. Den begynte da hun gikk på kunst- og håndverkskolen, hvor det fantes en buldrevegg å klatre i.
– Det var så fint å gå inn dit og tømme hodet, få renset tankene, oppleve mestring. Det krever godt samarbeid å klatre, begge må gjøre de riktige tingene og passe på hverandre. Man bør klatre med folk man stoler på.

En Ingunn virkelig stoler på er Randi hos Apollo Hårsenter. Spesiallagde hårdeler, som det Randi har hjulpet henne med, er noe Ingunn gjerne vil anbefale til andre.
– Den største forskjellen er at jeg ikke er redd for at folk sitter bak meg og kikker, og håret holder seg pent og frisert lenger nå. Ja, og så blir jeg litt varmere på hodet. Alle nord for polarsirkelen bør prøve dette her!