Gå rett til innhold
NYHET! Nå kan du bestille digital konsultasjon. Les mer

Historie

Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret

- Løsningen har gitt meg økt velvære

For 19 år siden oppdaget frisøren en liten hårløs flekk i Lailas bakhode. Hudlegen kunne bekrefte mistanken: Laila hadde fått hudsykdommen Alopecia areata (flekkvis håravfall).

Alopecia areata oppstår ofte uten varsel, og årsaken er ukjent. Sykdommen er like vanlig hos barn, kvinner og menn, og det er ikke mulig å forutse hvem som er i risikosonen. Hos noen kan flekkene komme og gå, mens andre mister alt håret.

– Jeg hadde aldri hørt om Alopecia og fikk et sjokk, forteller Laila. Jeg var 34 år og mistet plutselig alt håret på hodet i løpet av en måned. Jeg turte ikke å gre meg fordi da falt håret av, og jeg gikk med hatt den første tiden for å skjule problemet.

I løpet av et halvt år forsvant også Lailas øyevipper og øyenbryn.

– Det verste var faktisk å miste øyevippene. Folk flest tenker nok ikke over det, men når det blåser kommer det støv og partikler rett inn på øynene. Solbriller hjelper en del, men gir ikke helt tett beskyttelse.

Laila

Jeg hadde aldri hørt om Alopecia og fikk et sjokk. Jeg var 34 år og mistet plutselig alt håret på hodet i løpet av en måned.

Laila brukte først rimelige parykker av syntetisk hår, men de gav henne en merkelig følelse. Hun var redd for at parykken skulle dette av, og når det blåste gikk hun og holdt på den hele tiden. 

I dag er frykten borte. Nå har Laila en ny spesiallaget parykk som er helt tilpasset hennes hodebunn og som sitter godt fast. Den er produsert av ekte hår, og hun kan ta den av når hun ønsker. Denne løsningen har gitt henne vesentlig økt velvære.

– Den første tiden etter diagnosen var jeg opptatt av at parykken skulle ligne på det håret og frisyren jeg selv hadde hatt.

Men da det hadde gått omtrent ett år ga Laila frisøren frie tøyler til å prøve alle mulige lengder og farger. 

–Det er så morsomt, og folk rundt meg er helt sjokkert og vet nesten ikke hvordan jeg ser ut fra gang til gang!

I mange år prøvde Laila det meste for å håndtere sitt hårproblem, men det har ikke hindret henne fra å ha et innholdsrikt liv. Med mann, tre barn og forskjellige jobber har hun likevel hatt tid og overskudd til diktskriving.

Laila Historie 3